Filteri
close
Tip rezultata
Svi rezultati uključeni
keyboard_arrow_down
Kategorija
Sve kategorije
keyboard_arrow_down
Od
RSD
Do
RSD
Sortiraj po
keyboard_arrow_down
Objavljeno u proteklih
keyboard_arrow_down
Sajtovi uključeni u pretragu
1 sajt isključen
keyboard_arrow_down

Pratite promene cene putem maila

  • Da bi dobijali obaveštenja o promeni cene potrebno je da kliknete Prati oglas dugme koje se nalazi na dnu svakog oglasa i unesete Vašu mail adresu.
1-25 od 26 rezultata

Broj oglasa

Prikaz

format_list_bulleted
view_stream
1-25 od 26
1-25 od 26 rezultata

Prikaz

format_list_bulleted
view_stream

Režim promene aktivan!

Upravo ste u režimu promene sačuvane pretrage za frazu .
Možete da promenite frazu ili filtere i sačuvate trenutno stanje

Aktivni filteri

  • Tag

    Ostala izdanja
  • Izbačen Sajt

    www.dereta.rs

Drevna kineska kultura i filozofija zasnovane su na živopisnim simbolima i njihovim tumačenjima, što ova učenja čini egzotičnim, ponekad mističnim i tajanstvenim, a zapravo je reč o praktičnom načinu beleženja, prenošenja i primene vekovima sticanih znanja. Jin i Jang – „svetla i tamna strana planine“, Vu Sjing – metamorfoza energija u prirodi i čoveku, vremenske mene Nebeskih Stabala, Zemaljskih Grana i Čvorova vremena, simboli Zodijaka – ritam životnih ciklusa, Feng Šui okruženje, Umeće ratovanja – mudrost meke moći, Četiri blaga učionice – mera mudrosti i znanja, Zmaj – pokretač nacije i Pekinška opera – umetnost duhovnog opstanka, samo su deo neiscrpnog bogatstva kineske riznice kulture sklopljene u knjizi pred vama.

Prikaži sve...
616RSD
forward
forward
Detaljnije

Rukopis Koviljke Letić donosi mnoge nepoznate podatke i činjenice i rasvetljava razvoj osnovnog obrazovanja u Beogradu tokom jedanaest decenija 19. i 20. stoleća. Pisan je prijemčivo, dobrom rečenicom i zaokupiće pažnju šireg čitalačkog kruga. Knjiga će nesumnjivo biti dragocen prilog istoriji osnovnog obrazovanja Srbije. Iz recenzije profesora dr Radoša Ljušića Zahvaljujući dugogodišnjem radu na istraživanju školstva u raznim krajevima Srbije, Koviljka Letić je hrabro krenula i uspela u poduhvatu rasvetljavanja osnovnog obrazovanja u Beogradu tokom 19. stoleća. Ona kao naučni radnik i istoričar dobro zna da rad na ovakvim projektima nije licencija poetika. Nema proizvoljnosti i patetike, nema slobodnih opisa i prilagođavanja, tu su samo činjenice i činjenice. Iz predgovora profesora Blažimira Jokovića

Prikaži sve...
1,408RSD
forward
forward
Detaljnije

Večera za okruglim kineskim stolom doživljaj je koji se ne zaboravlja. Kineska kuhinja je saga o drevnoj kulturi pisana jezikom hrane, pa kada se prepustite ukusima, mirisima i bojama đakonija, tanano dodirujete same korene kineske civilizacije i istoriju kineske gastronomije staru hiljadama godina. Štivo koje je pred čitaocima deo je te bogate kulinarske riznice. U njemu su priče o nastajanju popularnih jela, priče o tradicionalnim praznicima i specijalitetima koji ih krase i priče o živopisnoj simbolici hrane. A izbor kulinarskih recepata način je da, bar na trenutak, svim čulima uronite u tajanstveni svet drevne kineske civilizacije.

Prikaži sve...
528RSD
forward
forward
Detaljnije

Mijus.co ukusi : slasna avantura kroz 4 godišnja doba Veljka M. Mijuškovića, nije običan kuvar već prava simfonija ukusa i mirisa podeljena prema godišnjim dobima. Pored recepata i načina pripreme, čitaoci će naići i na zanimljive kratke priče o samim jelima, kao i predloge za priloge ili sosove. „Četiri godišnja doba predstavljaju zaokružen ciklus života, događaja, energije, uspona i izazova, te posebnih ukusa koje vezujemo za svaki od njih. Tako bi bar trebalo da bude, ako zanemarimo klimatske promene, staklenike koji nam pružaju selekciju svega tokom cele godine i slično. Mi ćemo se ipak držati tradicionalne četiri celine. Za svako od godišnjih doba data je selekcija jela koja tipično za njih vezujemo, uz posebne ideje za serviranje. Lepota različitosti, kroz specifičnu dinamiku i bujanje života, od klice preko rasplamsalih valova, do zlatnih tonova pozne zrelosti i ledenog daška studene savršenosti. Sve to nas čeka na stranicama koje slede.“ Autor (iz Uvodne reči)

Prikaži sve...
2,590RSD
forward
forward
Detaljnije

Čigota kuvar namenjen je svima koji žele da budu vitki i zdravi, ali prvenstveno osobama koje imaju značajniji višak kilograma. Bez obzira na to kakva su čija prethodna iskustva, jednomesečna korektna primena Čigota jelovnika garantovano će dovesti do vidljivih i vrlo motivišućih rezultata. Opšti principi koji važe za sve recepte u ovom kuvaru su: niska kaloričnost, bogatstvo u visoko vrednim belančevinama, mineralima i vitaminima, visoka sadržajnost u dijetnim vlaknima koja potiču iz kvalitetnog voća, povrća i integralnih žitarica, i potpuno odsustvo kuhinjske soli. Predstavljena jela su jednostavna za spravljanje i laka za podnošenje. Iz opisa njihovog pripremanja uočljivo je da se koriste tzv. zdravi načini, s ciljem da se očuva biološka raspoloživost namirnica, tj. obilje važnih sastojaka u njima. Aromatičnost i ukus jela postiže se dodavanjem začinskih biljaka, bilo u svežem ili sušenom stanju.

Prikaži sve...
1,192RSD
forward
forward
Detaljnije

Internacionalni kuvar Knjiga koja je pred čitaocem predstavlja kulinarsko putovanje kroz pedeset i pet zemalja sveta,bez spakovanih kofera i outnih karata,samo sa priborom za jelo u ruci.Upoznajući vas sa različitim navikama i običajima u ishrani,originalnim receptima i načinima kuvanja,sa veštinom kombinovanja namirnica i neobičnim ritualima uživanja u hrania,autorka pokazuje bogatstvo i raznovrsnost kuhinja na raznim stranama sveta. Žaneta Đukić Perišić bavi se istorijom književnosti i autor je više knjiga,studija i antologija.Verujući da je i gastronomska veština jedna vrsta umetnosti i polje izražavanja čovekove stvaralačke slobode,kuvanje doživljava kao inspiraciju,a pisanje o kulinarstvu kao izazov.Ovo je njena prva knjiga iz oblasti“kulinarske proze“ Da kažemo odmah: ovo nije, ali i jeste kuvar – zavisi od afiniteta čitaoca. Ako neko preferira recepte a ne priču o zemljama odakle potiču, može da se i praktično pozabavi njima. A ako je nekome pak do putovanja bez odlaska na put, može da sazna i ono što mu ne bi bilo dostupno na stvarnom putovanju. U svakom slučaju, moguće je dobiti obe varijante. Knjiga je rezultat ličnog iskustva i ukusa Žanete Đukić-Perišić. Nastajala je godinama, od jednog do drugog putovanja po svetu, od jednog do drugog priručnika o gastronomijama različitih delova sveta, i knjiga o njihovim kulturama, tradicijama i istorijama, ali pre svega od podataka „iz prve ruke“ – od ljudi. Svemu tome dodato je i autorkino poznavanje života u tim državama. Svi ti sastojci zajedno dali su sliku o gastronomskim, istorijskim i kulturološkim osobenostima 55 zemalja složenih azbučnim redom od Argentine do Vijetnama. Žaneta Đukić-Perišić tvrdi da su autentična jela jedna od važnih odlika i specifičnosti svakog naroda zemaljske kugle. Poznavanje, a pre svega isprobavanje specijaliteta lokalnih kujni, dobar je put da se upozna svaka kultura na svetu zato što način na koji neki narod priprema hranu otkriva njegov stil života, ukus, istoriju, pa zašto ne – i njegov karakter. Sonja Ćirić, Vreme

Prikaži sve...
792RSD
forward
forward
Detaljnije

Autor je bio profesionalni fudbaler FK Vojvodina Novi Sad 1974–1978, FK Partizan Beograd 1978–1983, IF Degerfors (Švedska) 1984–1987. U istom periodu bio je i član omladinske reprezentacije Jugoslavije, koja je postala vicešampion Evrope 1974. godine, kao i član mlade reprezentacije Jugoslavije, koja je 1978. bila šampion Evrope. Kao profesionalni trener od 1984. godine, autor je radio u šest zemalja: Švedska, Kuvajt, Srbija, Oman, Egipat i Singapur. Na reprezentativnom nivou radio je kao selektor omladinske reprezentacije Srbije i Crne Gore 2002–2003, Kuvajta 2005, tehnički direktor Fudbalske federacije Singapura 2008–2015 i kao član stručnog štaba (analitičar) fudbalske reprezentacije Srbije 2016–2018 (koja se kvalifikovala za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018). Ova publikacija predstavlja, prvenstveno, trenerski priručnik koji je namenjen fudbalskim trenerima, igračima (kako profesionalnim, tako i amaterima), navijačima, novinarima i svima koji vole fudbal. Moj cilj biće ispunjen ukoliko treneri uključe neke od ovih vežbi igara u svoj trenažni proces, ako igrači čitajući ovu knjigu steknu bolje razumevanje igre, ako navijači čitajući ovu knjigu više zavole fudbal, a novinari iskoriste neke od mojih ideja u svom radu. Autor

Prikaži sve...
1,200RSD
forward
forward
Detaljnije

Ovaj jedinstven Kuvar sadrži osnovne postavke tradicionalne kineske medicine i kulinarske recepte u ritmu prirode. Poznavanje svojstva namirnica i njihovog kombinovanja i poštovanje pravila u ishrani pomoći će da budete zdraviji, smanjite telesnu težinu i očuvate vitku liniju.

Prikaži sve...
528RSD
forward
forward
Detaljnije

Karakteristike i perspektive razvoja inostranog turizma u NR Kini.

Prikaži sve...
352RSD
forward
forward
Detaljnije

Izletnička putovanja su i prilika da se ljudi međusobno upoznaju, zbliže i nastave prijateljstva. Dešava se, na jutarnjem polasku autobusa, da se putnici razdragano dočekuju i pozdravljaju kao najbliži članovi jedne velike porodice. Albumi fotografija svedoče ne samo o obilasku manastira, kanjona i planinskih prevoja, već i o druženju, zaigranom kolu, bogatoj trpezi i raznim dogodovštinama koje se pamte i prepričavaju.To je namera i ove knjige. Da bude na pomoći organizatorima izletničkih putovanja i putnicima-namernicima, ali i spomenar onima koji su pohodili opisane krajeve. Otuda i podnaslov knjige „Turistički vodič i spomenar”. A između korica uspomene na dvadeset putovanja ostvarenih u Srbiji – uzduž i popreko.

Prikaži sve...
778RSD
forward
forward
Detaljnije

Ova sveska je tako sastavljena da bude sasvim ličan pogled na jedan odsečak sopstvenog, ali i zajedničkog vremena; namenjena je i prijateljima, onima koji će, možda, dok je budu listali (nikako na ekranu računara!) iščeprkati ponešto zanimljivo i u sopstvenom sećanju, ispod svega što se taložilo ovih trusnih decenija. Onih koje nas dele od vremena kada su prilozi moje skromne crtačke veštine nalazili svoje mesto na stranicama novina, danas sve šarenijeg i efemernijeg medija, uniformnog do dosade i neprepoznavanja, na čijim stranicama, uz retke izuzetke, nema više mesta za crtež, karikaturu, za duhovitu provokaciju.

Prikaži sve...
704RSD
forward
forward
Detaljnije

Ova knjiga je rasprava u oblasti upravljanja obrazovanjem, oblasti koja je kod nas marginalna ili bolje reći nepoznata.Starije discipline koje se bave obrazovanjem samo površno izučavaju odnos politike, uprave i obrazovanja. Ovo je knjiga koja govori kako se odnosimo prema reformama obrazovanja, zašto tek započete ideje već u startu obaramo i proglašavamo jeresima. Ovo je knjiga koja govori o politici u obrazovanju, koliko se politika meša u naše obrazovanje i da li je ona iskreno okrenuta onima kojima je obrazovanje i namenjeno – mladima. Knjiga Tvrđava lovac u mutnom pokušava da otkrije i sve karakteristike našeg visokog obrazovanja, koliko je ono danas kočnica društvenog razvoja i koliko profesori univerziteta uopšte odgovaraju društvu za svoj rad. Knjiga govori o pravcima evropskog obrazovanja i da li ga mi danas uopšte i poznajemo i kako se prema njemu i odnosimo. To i jeste problem našeg obrazovanja.Taj problem govori o tome da smo zaboravili da se svet izvan Srbije razvija brzo, primenjujući nova iskustva i tehnologije.Izolovani nekih desetak godina izvan Evrope i sveta, više se bavimo opravdanjem naših stavova, nego što se uključujemo u nove globalne procese.Knjiga ističe da mi ne volimo globalizaciju, ali ističe da je još tragičnije što je slabo izučavamo i ne razumemo. ČIGOJA ŠTAMPA IP,Beogra,Srbija tel. + 381 11 26 27 238 fax: + 381 11 30 32 414 www.chigoja.co.rs [email protected]

Prikaži sve...
691RSD
forward
forward
Detaljnije

O ovoj knjizi Knjiga `sadrži dva razgovora sa profesorom dr Ratkom Božovićem. Prvi je vođen u julu 1991. godine za ciklus emisija Radio Beograda `Gost Drugog programa`, dok je drugi nastao – za ovu knjigu – u junu 2002. godine.`Ova će knjiga, sumnje nema, potpunije predstaviti jednu široko angažovanu, dosledu i autentičnu javnu ličnost. u isto vreme, biće i neosporiv dokument o vremenima u kojima je Božović delovao.

Prikaži sve...
352RSD
forward
forward
Detaljnije

Posle velikog interesovanja koje je izazvala NOVA SMEŠNA KNjIGA, izbor iz stvaralaštva 13 dobitnika nagrade Festivala humora za decu u Lazarevcu – Zlatnog Gaše, odnosno LUTKE FESTIVALA, teško je bilo odoleti novom izazovu u dobitnoj formuli 13 + 13. Izbor novih 13 velikana humora za decu, koji su ili prerano otišli od nas da dobiju svoje priznanje, ili su priznanje dobili u meduvremenu ili tek stasavaju za njega – prilika su nova smešna citanja. Šarene strane su presek aktuelnih zrna humora koja formiraju oaze, obecavajuci zaklon od olujne zbilje. Kada je okruzenje sve ozbiljnije, deca imaju pravo na još novija otkrica smešnih slika, poruka ili kalambura koji se kriju u knjigama. Dragan Lukic je mudro porucio: – Smeha, smeha, smeha – dajte deci ! a ona ce to vratiti na pravi nacin odrastajuci u vedre ljude pune optimizma jer: Ko ne zna da se smeje, Smeulji ili smeška, Taj strašno mnogo greši To mu je zivotna greška. ! Mirko S. Markovic

Prikaži sve...
528RSD
forward
forward
Detaljnije

Možda će mojim čitaocima, ipak, biti neobično kako sam gotovo u kontinuitetu komentarisao teme ne samo iz mog profesionalnog djelokruga već i iz ovdašnje društvene stvarnosti. I pored toga što sam decenijama bio u inostranstvu, na strani, neprekidno sam pratio šta se ovdje dešavalo. Tokom tranzicione krize, ratova i sankcija od devedesetih godina prošlog vijeka, svake godine sam dolazio i u Srbiju i u Crnu Goru. Moja životna priča u velikoj mjeri ticala se odlazaka i povrataka. I kad nijesam bio ovdje, bilo je to prisustvo odsutnog. Pripadnost je učinila svoje, pripadnost svojima. A kad sam ponovo pročitao razgovore koje sam naslovio Tako sam govorio, učinilo mi se da su oni postali dio moje autobiografije, one unutrašnje, skrivene i potisnute. Bio sam ubijeđen da ljudi sa pogledom sa strane mogu da vide bolje od onih koji su se nalazili na takozvanom balkanskom buretu baruta. Tako sam i sebe doživljavao kao svjedoka. Što se tiče moga dugogodišnjeg stranstvovanja, ono se okončalo. Vratio sam se odakle sam i otišao. Živim u Beogradu i Herceg-Novom. Tako se uspostavlja krug moga životopisa. U duhu slučaja komedijanta liječim ne samo svoje pacijente nego i sebe sama. Moja sadašnja istraživačka preokupacija je starost i kako je osporiti i usporiti. To je pokušaj nepristajanja na diktat prirode. Mojim čitaocima poručujem: nema mnogo smisla gledanje i vraćanje unazad. Okrenuti se danima koji dolaze dio je umnog egzistencijalnog umijeća. A ono što je svakako neophodno – to je čuvanje zdravlja. Preventivna medicina je za to apsolutno ključna. To bi morali da shvate svi koji hoće da odbrane od bolesti svoje tijelo i svoje ljudsko trajanje. Riječ je o filozofiji postojanja i osmišljenom stilu življenja. Dušan Kosović

Prikaži sve...
648RSD
forward
forward
Detaljnije

Knjiga Marije Aleksić Zadužbine kulture i javnost objašnjava, skoro iz svih uglova, fenomen zadužbina, koje su takoreći od iskona vid srpskog prepoznavanja, pa i deo nacionalnog karaktera;sadrži njihovu istoriju, neodvojivu od istorije srpske države, i ličnu istoriju zadužbinara; u njoj je pregled vrsta žadužbina, od crkvi, monumentalnih građevina do umetničkih i naučnih legata, i ocena postignutosti ciljeva zbog kojih su zadužbine zaveštane ili osnovane.Kako je svaka zadužbina velika obaveza potomstvu, u knjizi se procenjuje koliko smo zahvalno potomstvo. Bez obzira na kritičke osvrte, a posebno obzirom na njih, ova knjiga je jedna od lepših spoznaja srpskog naroda. Ona je zaista knjiga naučne zahvalnosti srpskim zadužbinarima.

Prikaži sve...
440RSD
forward
forward
Detaljnije

Iz dana u dan nas bombarduju izjavama iz moćnih sektora velikih korporacija, i njihovih političkih predstavnika u institucijama, vladama i partijama, izjave koje brane ekonomsku i čak i ekološku blagodet od nuklearnih centara i nuklearne industrije uopšte, i smatraju gotovom stvari da je nuklearni put apsolutno neophodan. Buduće povećanje nuklearnog ne samo da je neizbežno, već je, tvrdi se, najrazumnije, najracionalnije, najčistije. Skoro sve što ste hteli da znate o posledicama nuklearne energije po zdravlje ljudi i životnu sredinu jeste razgovor između Eduarda Rodrigesa Farea i Salvadora Lopesa arnala, kojim pokušava da čitaocu približi najvažnije teme iz ovog pitanja tako esencijalnog kao što je civilna ili vojna upotreba nuklearne energije, i njenih posledica po ljudsko zdravlje. Dopunjavajući razgovor, Santijago alba Riko, Žoan paljuse, Horhe Ričmen, Hoakim Sempere i Enrik teljo dali su tekstove koji otvaraju i zatvaraju knjigu, i celini daju duboko i kompletno promišljanje o nevoljama u koje bi nas odveo povratak na razvoj nuklearne industrije.

Prikaži sve...
528RSD
forward
forward
Detaljnije

Da li anđeli mogu da budu sastavni deo našeg svakodnevnog života? Bazirajući se na pravoslavnim, istorijskim i savremenim izvorima, ova knjiga objašnjava na koji način naš život može da postane lakši i radosniji uz pomoć anđela. Anđeli nam upućuju poruke jer žele da znamo da su uvek u našoj blizini i da su uvek spremni da nam pomognu. Za razumevanje anđeoskih poruka nije potrebno da budemo „izabrani“ ili posebno nadareni; dovoljna je samo iskrena želja i odluka našeg srca da pozovemo anđele u svoj život.

Prikaži sve...
288RSD
forward
forward
Detaljnije

Prisiljavanje ljudi na bavljenje prostitucijom spada u grupu najtežih zločina koji se danas vrše, ne samo u našoj zemlji, nego u celom svetu. Istovremeno, takva delatnost spada u grupu zločina koji se najčešće vrše bez obzira na to u formi kojeg krivičnog dela se takav zločin javlja. Protiv tog zla svako društvo se mora konstantno i ozbiljno boriti svim raspoloživim sredstvima uključujući i krivičnopravnu represiju.

Prikaži sve...
1,056RSD
forward
forward
Detaljnije

Ko se rešio da upozna Vojvodinu, došao je do prave knjige. Čak i ljudi koji su rođeni u Bačkoj, Banatu ili Sremu, otkriće iz ove knjige Ivana Kriveca mnoge skrivene detalje. Ta je ravnica prekrivena dvorcima, jezerima, močvarima, šumovitim obalama reka, čardama, palatama ukrašenim Žolnai keramikom, crkvama različitih vera, ruševinama templarskih uporišta, vinskim podrumima i najzad tvrđavom, drugom po veličini u Evropi. Bićemo u dodiru sa istorijom Vojvodine, burnom i prevrtljivom. Krivec je pisac istančanog čula za tragove istorijskih procesa na ljudima i gradovima. Ovo je putovođa za turiste i udžbenik civilizacije na ovim našim prostorima.

Prikaži sve...
691RSD
forward
forward
Detaljnije

Priprema zdravih biljnih obroka, uz minimalnu termičku obradu, predstavlja put ka dobrom zdravlju i dugom životu. Korak po korak, uz ovaj vodič, naučićete da spremate zdrave, ukusne i jednostavne obroke za svaki dan, da kombinujete namirnice i izaberete posuđe vrhunskog kvaliteta. Vodič vam nudi i 70 recepata, tj. predloga za: doručak, ručak, večeru, obroke koje možete poneti, dečje obroke i slatkiše bez industrijskog šećera i, u većini slučajeva, bez glutena.

Prikaži sve...
1,500RSD
forward
forward
Detaljnije

Ova monografija predstavlja izuzetan originalan doprinos naučnoj misli o izvođačkim umetnostima na srpskom jeziku, ali njen domet je i mnogo širi. Kao nekadašnji student čuvenog pedagoga i pijaniste Leona Flajšera, Aleksandar Serdar je u svojoj knjizi uspeo da grupiše najvažnije elemente u interpretaciji muzike, koji podrazumevaju melodiju, harmoniju i vreme. U knjizi su u potpunosti prikazane tekovine učenja jedne velike pijanističke škole koja vodi poreklo još iz 19. veka i koja je, preko Leona Flajšera, došla do Serdara, a on je na analitičan i inteligentan način uspeo da je sistematizuje u svojoj knjizi. Jasminka Stančul, pijanista, redovni profesor Univerzitet za muziku i izvođačke umetnosti, Beč Monografija predstavlja izuzetan doprinos nauci i jedinstveno delo u našoj sredini, jer se bavi najneuhvatljivijom, a ipak najznačajnijom oblasti za sve izvođačke umetnosti – interpretacijom. Redovni profesor Aleksandar Serdar jedini je srpski pijanista koji se školovao kod uglednog američkog pijaniste i pedagoga Leona Flajšera, naslednika pijanističko-pedagoške škole Artura Šnabela. Serdar je, dakle, jedini direktan nastavljač ove pijanističko-pedagoške „dinastije” koja vodi poreklo još od legendarnih pijanista Antona Rubinštajna i Teodora Lešetickog. Serdar najpre pruža istorijsko istraživanje o razvoju ove pijanističke škole, a potom sistematično prenosi stečena znanja i iskustva iz domena interpretacije muzičkog dela, stečena tokom tridesetogodišnje umetničke karijere. Katarina Tomašević, muzikolog, naučni savetnik Muzikološki institut SANU, Beograd Svoju punu posvećenost profesiji umetnika, pijaniste i pedagoga Aleksandar Serdar još jednom potvrđuje odlukom da se upusti u odgovoran i zahtevan posao formulisanja bazičnih principa pristupa interpretaciji. Njegova nova knjiga, Umetnost interpretacije, posvećena je mladim pijanistima, kao i kolegama pedagozima. Autor na sistematičan i logičan način uvodi svog čitaoca u svet složenih, međusobno prožetih umetničkih principa na kojima počivaju temelji profesionalizma. U knjigu je pretočeno bogato višedecenijsko iskustvo vrhunskog umetnika i izvanredno uspešnog pedagoga, ogromno znanje sticano tokom školovanja, a potom i bogate umetničke karijere soliste i kamernog muzičara, kao i kroz intenzivan pedagoški rad. U želji da osnove profesionalizma učini razumljivim, Serdar je posvećeno prišao realizaciji svog poduhvata da pregledno i jasno predstavi osnovne postulate na kojima počiva interpretacija muzičkog dela. Njegova knjiga nije zbir kanonskih normi koje se autoritarno nude, već skup razložnih, na primerima dobro ilustrovanih tumačenja bazičnih principa interpretacije muzičkog teksta, čije usvajanje je nužan preduslov za formiranje profesionalca. Bez poznavanja, usvajanja i korišćenja znanja o kojima Serdar piše, mladi pijanista ostaje bez istinskog profesionalnog temelja i ne može razviti svoj umetnički potencijal. Objašnjavajući da je poznavanje i primena niza profesionalnih standarda nužan preduslov za postizanje krajnjeg cilja – spremnosti i sposobnosti da se izrazi individualnost umetnika – Serdar znalački, pažljivo, sistematično i sugestivno svog čitaoca vodi kroz te lavirinte znanja, jasno postavljajući smernice i objašnjavajući tajne pristupa muzičkom delu. Sonja Marinković, muzikolog, redovni profesor, FMU, Beograd

Prikaži sve...
1,584RSD
forward
forward
Detaljnije

Autorka knjige je na vrlo potentan način prikazala šminkanje kao umetnost i kao struku. Preko vremena koja su bila i koja će tek doći upoznaje čitaoce sa značajem šminkanja za čoveka i njegovom odnosu prema trendovima prolaznosti i lepoti. Približava rituale ulepšavanja i sve ono što negde dubinski znamo o sebi, ali je neophodno da ga ponovo izronimo. U brzini vremena današnjice i površnosti ona se okreće negovanju lepote koja je unutar nas i koja je iskonska, nepobitna i koja izbija. Kao skupina višestrukih znanja na jednom mestu o kozmetologiji, asimetriji, likovnoj umetnosti, estetskoj nezi, tehnikama šminkanja, individualnosti ličnosti, istoriji, pozorištu, sceni, fotografiji, psihologiji čoveka i modalitetu šminkanja, ovo delo miriše na uzbudljivost i povećanje svesnosti o značaju šminkanja. Šminkanje zaista predstavlja poboljšanje sebe i otkrivanje novih ličnosti i dimenzija i oblika koje možemo kreirati. Ono je novi pogled na nas i naše predstavljanje svetu. Osluškivanje našeg bića i hvatanje trenutne situacije koju treba poboljšati u dosluhu sa vremenom u kojem smo. Spojila je duh i telo, kao i najbolju moguću primenu vizuelnih elemenata i kreiranja novih pejzaža na licu.

Prikaži sve...
2,640RSD
forward
forward
Detaljnije

„Kašika je spona koja nas je zauvek spojila! Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. Čitajući delo Turska kuhinja sa vekovnim receptima zaista nisam imao osećaj da je to delo kuvara iz neke nama strane zemlje. Na momente kao da sam u ruke uzeo domaći jelovnik. Recepti jela turske i naše, domaće, kuhinje toliko se prožimaju da su pojedina jela prihvaćena kao da su oduvek spremana na našim prostorima. Recepti za određene specijalitete su danas prihvaćeni i prepoznatljivi kao nacionalni specijaliteti kuhinje balkanskih naroda, pa nas kao takvi predstavljaju i na međunarodnom nivou. Svaka prava balkanska domaćica vična je spravljanju jela kao što su sarme, punjenje paprike, punjene tikvice, sogandolme, raznorazni gulaši, bureci, ćufte… Niz jela koja su se odomaćila u našoj kuhinji seže u nedogled. Isti slučaj je i sa slatkim specijalitetima. Baklava, kadaif, halva, sutlijaš, kompoti, gurabije, urmašice i revanije samo su neki od poslastica kojima i naš narod obeležava i radost i žalost. Prilike kao što su slave, ramazanski i kurban bajrami, svadbe, rođenje dece ne bi mogle da prođu a da se na trpezu ne iznesu specijaliteti karakteristični upravo za tursku tradicionalnu kuhinju. Ruku pod ruku sa kulinarskim specijalitetima u niti života naroda, konkretno na prostoru naše zemlje, upleli su se i običaji koji idu uz ove specijalitete. Svaki od naroda na Balkanu je uz parče kolača turske kuhinje uzeo i deo običaja. Pa tako se i do dan-danas na našim prostorima, posebno kod naroda islamske veroispovesti, zadržao običaj da se za dušu umrlog deli halva, a da se na radosnim događajima, primerice radi uzimanje mlade iz kuće, pije šerbet…“ Hasan Hanić, 2022.

Prikaži sve...
6,160RSD
forward
forward
Detaljnije

Jacina rapsodija ukusa nije samo običan kuvar već svojevrsna riznica zdravog kuvanja. Ona pokazuje kako na lak i brz način možemo spremiti zdrave i ukusne obroke za sebe i porodicu za dvadeset minuta. Dugogodišnjim istraživanjem kuvara, nutricionističkih saveta i ponude na tržištu, Jasmina je sačinila ovaj kuvar praktičnim i nužnim u svakom domaćinstvu koje teži ka zdravoj ishrani. Daje nam praktične savete i rešenja kada je upotreba „zdravog“ brašna u pitanju, šta se može sa čime kombinovati, šta pogoduje letnjim a šta zimslim mesecima. Za svahu nedoumicu i dodatni savet autorka je svojim čitateljima ostavila otvorena vrata preko Instagram profila kao @srculence_medeno.

Prikaži sve...
2,880RSD
forward
forward
Detaljnije
Nazad
Sačuvaj