Filteri
close
Tip rezultata
Svi rezultati uključeni
keyboard_arrow_down
Kategorija
Sve kategorije
keyboard_arrow_down
Od
RSD
Do
RSD
Sortiraj po
keyboard_arrow_down
Objavljeno u proteklih
keyboard_arrow_down
Sajtovi uključeni u pretragu
Svi sajtovi uključeni
keyboard_arrow_down

Pratite promene cene putem maila

  • Da bi dobijali obaveštenja o promeni cene potrebno je da kliknete Prati oglas dugme koje se nalazi na dnu svakog oglasa i unesete Vašu mail adresu.
176-200 od 278 rezultata

Broj oglasa

Prikaz

format_list_bulleted
view_stream
176-200 od 278 rezultata

Prikaz

format_list_bulleted
view_stream

Režim promene aktivan!

Upravo ste u režimu promene sačuvane pretrage za frazu .
Možete da promenite frazu ili filtere i sačuvate trenutno stanje

Aktivni filteri

  • Tag

    Kuhinje sveta

Sušena kora pomorandže može se koristiti u suvom stanju ili se može rehidrirati za isti fantastičan ukus. Kada se koristi u dehidriranom stanju, zamenjuje 1/3 količine potrebne u svežem stanju. Za rehidrataciju dodaje se tri dela vode na jedan deo dehidrirane kore pomorandže i ostavi se da stoji 15 do 20 minuta. Koristi se za dezerte kao što su biscotti, scones, cheesecakes, cookies, razne pite i kolačiće. Proizvedeno u: Nemačkoj Uvoz iz: Nemačke *Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.

Prikaži sve...
590RSD
forward
forward
Detaljnije

Prah je bez ukusa i mirisa, a najčešće se koristi kao veganska alternativa želatinu. Zbog velike količine vlakana koristi se i kao laksativ. U odnosu na želatin Agar Agar ima mnogo veću moć želiranja i stabilniji je na sobnoj temperaturi u odnosu na želatin. Način upotrebe: Koristi se 1% u odnosu na količinu vode (1g/100ml). Pre upotrebe prah razmutiti u malo vode (da nije vrela), zatim u odgovarajućoj količini vode kuvati pet do sedam minuta. Kod pripreme jela u kojima ćete koristiti agar-agar možete dodati i sve ostale sastojke osim dodavanja vode. Jedini uslov je da temperatura vode u kojoj je prah otopljen ne sme biti ispod 50 stepeni. Nakon što ste dodali sve sastojke u rastvor vode i agar agar praha - smesu ostavite da odstoji kako bi očvrsnula. Koristi se za razne dezerte, sladolede, krem supe...

Prikaži sve...
630RSD
forward
forward
Detaljnije

Crveni biber dobija se kada se uberu potpuno zrela, crvena zrna koja se potapaju u slanu vodu, a zatim zamrzavaju ili brzo suše. Njegov miris najčešće se opisuje kao mešavina mirisa bibera i limuna. Pun ukus oslobađa se mlevenjem. Treba napomenuti da crveni biber nije zamena za crni i treba ga koristiti u manjim količinama.

Prikaži sve...
540RSD
forward
forward
Detaljnije

Mešavina mlevenih začina uobičajenih u severnoindijskoj i drugim južnoazijskim kuhinjama. Koristi se samostalno ili sa drugim začinima. Reč garam odnosi se na intenzitet začina. Heera Garam Masala, sa mešavinom kvalitetnih sastojaka i delikatnom balase, ima sjajne obožavaoce, a recept po meri je voljen već decenijama.

Prikaži sve...
497RSD
forward
forward
Detaljnije

Kurkuma (lat.Curcuma longa) je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz tropske južne Azije. Pripada familiji đumbira (Zingiberaceae), a poznata je i kao indijski šafran. Od njenog korena pravi se začin jake žute boje čiji je aktivni sastojak kurkumin, i jedan je od glavnih sastojaka karija kojem daje tako lepu žutu boju. Uloga kurkumina je da zaštiti prehrambrene proizvode od sunca i u kombinaciji sa drugim bojama koristi se za bojenje sira, jogurta, salate, senfa, putera i margarina. U ajurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i neguje organizam. Po nutritivnim vrednostima bogat je izvor gvožđa, mangana, kalijuma, magnezijuma, vitamina B3 i B6 i dijetalnih vlakana. Poseduje snažna antioksidansna, antiupalna i antibakterijska svojstva. Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika koji ne uništava dobre bakterije i floru u crevima već pomaže razvoju dobrih bakterija. Lekovita dejstva kurkume: 1. Poseduje snažna antioksidansna, antiupalna i antibakterijska svojstva. 2. Ublažava artritis Redovna upotreba kurkume kod reumatoidnog artritisa pruža značajno olakšanje od bolova u zglobovima i smiruje upalu zglobova, ublažava jutarnju ukočenost i otekline. Kurkumin, aktivna komponenta kurkume, ima snažno protivupalno dejstvo. 3. Sprečava bolesti srca Brojna istraživanja su pokazala da kurkumin sprečava nakupljanje naslaga koje začepljuju arterije i uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući moždani i srčani udar. 4. Pomaže kod upale debelog creva Kurkumin takođe može predstavljati prirodnu terapiju za upalne bolesti creva poput kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Ostalo: Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crevima, ona pomaže razvoj dobrih bakterija. Osim za unutrašnje probleme, kurkuma je odlična i za lečenje kožnih problema poput dermatitisa, ekcema i psorijaze. Valja spomenuti i njeno moćno antigljivično dejstvo, posebno u slučaju kandide. Način upotrebe Kurkuma se koristi u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u pilav, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krompir, supu ili čorbu, palačinke, kolače, u šolju toplog mleka… Idealna kombinacija je kurkuma sa kokosovim (ili drugim hladno ceđenim) uljem i biberom, jer biber uvećava dejstvo kurkume, a ulje povećava apsorpciju hranljivih materija. Obično je dovoljno samo ½ – 1 kafena kašičica (1,5 – 3g) kako jelo ne bi imalo previše intenzivan miris. Najbolje je dodati jelima pri kraju spremanja kako bi se maksimalno sačuvala njena lekovita svojstva. Od kurkume se može praviti i čaj, koji je vrlo popularan u Japanu. Za pravljenje čaja potrebno je dodati kafenu kašičicu kurkume u šolju vruće vode. Kurkuma se može koristi i u kozmetičke svrhe, kao maska za lice ili za izbeljivanje zuba. Napomena: Izbegavati konzumiranje kurkume na prazan stomak.

Prikaži sve...
330RSD
forward
forward
Detaljnije

Kurkuma (lat.Curcuma longa) je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz tropske južne Azije. Pripada familiji đumbira (Zingiberaceae), a poznata je i kao indijski šafran. Od njenog korena pravi se začin jake žute boje čiji je aktivni sastojak kurkumin, i jedan je od glavnih sastojaka karija kojem daje tako lepu žutu boju. Uloga kurkumina je da zaštiti prehrambrene proizvode od sunca i u kombinaciji sa drugim bojama koristi se za bojenje sira, jogurta, salate, senfa, putera i margarina. U ajurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i neguje organizam. Po nutritivnim vrednostima bogat je izvor gvožđa, mangana, kalijuma, magnezijuma, vitamina B3 i B6 i dijetalnih vlakana. Poseduje snažna antioksidansna, antiupalna i antibakterijska svojstva. Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika koji ne uništava dobre bakterije i floru u crevima već pomaže razvoju dobrih bakterija. Lekovita dejstva kurkume: 1. Poseduje snažna antioksidansna, antiupalna i antibakterijska svojstva. 2. Ublažava artritis Redovna upotreba kurkume kod reumatoidnog artritisa pruža značajno olakšanje od bolova u zglobovima i smiruje upalu zglobova, ublažava jutarnju ukočenost i otekline. Kurkumin, aktivna komponenta kurkume, ima snažno protivupalno dejstvo. 3. Sprečava bolesti srca Brojna istraživanja su pokazala da kurkumin sprečava nakupljanje naslaga koje začepljuju arterije i uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući moždani i srčani udar. 4. Pomaže kod upale debelog creva Kurkumin takođe može predstavljati prirodnu terapiju za upalne bolesti creva poput kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Ostalo: Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crevima, ona pomaže razvoj dobrih bakterija. Osim za unutrašnje probleme, kurkuma je odlična i za lečenje kožnih problema poput dermatitisa, ekcema i psorijaze. Valja spomenuti i njeno moćno antigljivično dejstvo, posebno u slučaju kandide. Način upotrebe Kurkuma se koristi u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u pilav, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krompir, supu ili čorbu, palačinke, kolače, u šolju toplog mleka… Idealna kombinacija je kurkuma sa kokosovim (ili drugim hladno ceđenim) uljem i biberom, jer biber uvećava dejstvo kurkume, a ulje povećava apsorpciju hranljivih materija. Obično je dovoljno samo ½ – 1 kafena kašičica (1,5 – 3g) kako jelo ne bi imalo previše intenzivan miris. Najbolje je dodati jelima pri kraju spremanja kako bi se maksimalno sačuvala njena lekovita svojstva. Od kurkume se može praviti i čaj, koji je vrlo popularan u Japanu. Za pravljenje čaja potrebno je dodati kafenu kašičicu kurkume u šolju vruće vode. Kurkuma se može koristi i u kozmetičke svrhe, kao maska za lice ili za izbeljivanje zuba. Napomena: Izbegavati konzumiranje kurkume na prazan stomak.

Prikaži sve...
610RSD
forward
forward
Detaljnije

Organski cejlonski cimet u prahu (lat. Cinnamomum zeylanicum nees) je jedini pravi cejlonski cimet. Izuzetno je redak na našem tržištu, pošto je mnogo više zastupljeniji kineski cimet. Za razliku od kineskog cimeta (lat. Cinnamomum cassia) koji raste u Kini i Indoneziji, naš cimet dolazi direktno sa podneblja Šri Lanke (Cejlona). Ono što je najbitnije jeste da sadrži neznatne količine supstance kumarina, a kojom inače obiluje kineski cimet (do 1200 puta više od cejlonskog). Inače, kumarin kod preteranog konzumiranja može da ošteti jetru i bubrege. Ove dve vrste cimeta se razlikuju kako po boji (cejlonski cimet je braonkast, dok je kineski crvenkast), tako i po aromi (cejlonski je mnogo suptilniji, aromatičniji, dok je kineski oštrije arome). Inače, i sam izgled štapića cimeta se razlikuje. Štapići se dobijaju tako što se mlade grane režu 2-3 puta godišnje sa svakog drveta, ostavljaju se preko noći umotane u asure od kokosa da fermentišu, zatim im se guli spoljna i srednja kora. Koristi se samo unutrašnja najfinija kora koja se suši prvo u senci, a posle na suncu, a zatim se oblikuje u štapiće gde se manji štapići umeću u veće i jednoliko režu. Cimet se zbog svojih nutritivnih vrednosti ne smatra samo začinom, već i superhranom. Prednosti korišćenja: 1. Visok izvor antioksidanata Prema ORAC skali, koja se koristi za merenje koncentracije antioksidanata u različitim namirnicama, cimet je u top 20 u odnosu na sve namirnice, začine i lekove širom sveta. Različiti antioksidanti prisutni u cimetu pomažu u zaštiti od mnoštva bolesti koje uzrokuju slobodni radikali. 2. Štiti zdravlje srca Studije su pokazale da je bitna zdravstvena korist cimeta u tome što smanjuje nekoliko najčešćih faktora rizika za bolesti srca, uključujući visok nivo holesterola i triglicerida i visok krvni pritisak. 3. Reguliše nivo šećera u krvi Pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi. Dokazano je da smanjuje količinu glukoze koja ulazi u krvotok nakon obroka sa visokim sadržajem šećera, a takođe može poboljšati osjetljivost na insulin, koji je vitalni hormon potreban za održavanje ravnoteže nivoa šećera u krvi. 4. Pomoć u borbi protiv infekcija i virusa Postoji mnogo koristi od cimeta kada se radi o odbrani tela od bolesti. Cimet je prirodni anti-mikrobiološki, anti-biotski, anti-gljivični i anti-virusni agens. 5. Štiti stomatološko zdravlje U istraživanjima je dokazano da su ekstrakti pronađeni u cimetu zaštita od bakterija koji žive u oralnoj mikroflori i mogu izazvati loš dah, propadanje zuba, šupljine ili infekcije usta. 6. Pomoć u lečenju kandide Određene studije su zaključile da moćna anti-gljivična svojstva cimeta mogu biti efikasna u zaustavljanju ili lečenju kandide u digestivnom traktu. Cimet pomaže u borbi protiv kandide prirodnim putem podstičući imunološko zdravlje i borbu protiv upale. Način upotrebe: 1/2 do jedne kafene kašičice (1-6g) dnevno sipati u čajeve, kolače, pite, sa medom, itd

Prikaži sve...
400RSD
forward
forward
Detaljnije

Organski cejlonski cimet u prahu (lat. Cinnamomum zeylanicum nees) je jedini pravi cejlonski cimet. Izuzetno je redak na našem tržištu, pošto je mnogo više zastupljeniji kineski cimet. Za razliku od kineskog cimeta (lat. Cinnamomum cassia) koji raste u Kini i Indoneziji, naš cimet dolazi direktno sa podneblja Šri Lanke (Cejlona). Ono što je najbitnije jeste da sadrži neznatne količine supstance kumarina, a kojom inače obiluje kineski cimet (do 1200 puta više od cejlonskog). Inače, kumarin kod preteranog konzumiranja može da ošteti jetru i bubrege. Ove dve vrste cimeta se razlikuju kako po boji (cejlonski cimet je braonkast, dok je kineski crvenkast), tako i po aromi (cejlonski je mnogo suptilniji, aromatičniji, dok je kineski oštrije arome). Inače, i sam izgled štapića cimeta se razlikuje. Štapići se dobijaju tako što se mlade grane režu 2-3 puta godišnje sa svakog drveta, ostavljaju se preko noći umotane u asure od kokosa da fermentišu, zatim im se guli spoljna i srednja kora. Koristi se samo unutrašnja najfinija kora koja se suši prvo u senci, a posle na suncu, a zatim se oblikuje u štapiće gde se manji štapići umeću u veće i jednoliko režu. Cimet se zbog svojih nutritivnih vrednosti ne smatra samo začinom, već i superhranom. Prednosti korišćenja: 1. Visok izvor antioksidanata Prema ORAC skali, koja se koristi za merenje koncentracije antioksidanata u različitim namirnicama, cimet je u top 20 u odnosu na sve namirnice, začine i lekove širom sveta. Različiti antioksidanti prisutni u cimetu pomažu u zaštiti od mnoštva bolesti koje uzrokuju slobodni radikali. 2. Štiti zdravlje srca Studije su pokazale da je bitna zdravstvena korist cimeta u tome što smanjuje nekoliko najčešćih faktora rizika za bolesti srca, uključujući visok nivo holesterola i triglicerida i visok krvni pritisak. 3. Reguliše nivo šećera u krvi Pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi. Dokazano je da smanjuje količinu glukoze koja ulazi u krvotok nakon obroka sa visokim sadržajem šećera, a takođe može poboljšati osjetljivost na insulin, koji je vitalni hormon potreban za održavanje ravnoteže nivoa šećera u krvi. 4. Pomoć u borbi protiv infekcija i virusa Postoji mnogo koristi od cimeta kada se radi o odbrani tela od bolesti. Cimet je prirodni anti-mikrobiološki, anti-biotski, anti-gljivični i anti-virusni agens. 5. Štiti stomatološko zdravlje U istraživanjima je dokazano da su ekstrakti pronađeni u cimetu zaštita od bakterija koji žive u oralnoj mikroflori i mogu izazvati loš dah, propadanje zuba, šupljine ili infekcije usta. 6. Pomoć u lečenju kandide Određene studije su zaključile da moćna anti-gljivična svojstva cimeta mogu biti efikasna u zaustavljanju ili lečenju kandide u digestivnom traktu. Cimet pomaže u borbi protiv kandide prirodnim putem podstičući imunološko zdravlje i borbu protiv upale. Način upotrebe: 1/2 do jedne kafene kašičice (1-6g) dnevno sipati u čajeve, kolače, pite, sa medom, itd

Prikaži sve...
730RSD
forward
forward
Detaljnije

Nutritivne vrednosti na 100g Energetske vrednosti 1434kJ/342kcal Masti 6 g, od kojih zasićene masne kiseline 1 g, ugljeni hidrati 32 g, od kojih šećeri 0 g, proteini 28 g, so 0 g, vlakna 24 g.

Prikaži sve...
420RSD
forward
forward
Detaljnije

Probotanic Origano ulje je izradjeno od sorte Origanum minutiflorum, endemske biljke, koja raste samo na planinama u južnim delovima Turske. Klima koja tamo vlada, suva i topla, razlog je naučne činjenice da je Origanum minutiflorum najjači divlji origano koji je moguće naći, sa najvećim procentom aktivne supstance – karvakrolom. Prema brojnim istraživanjima, glavni antibakteriski i aktivni sastojak origana je karvakrol. Što je veći procenat karvakrola u origano ulju, ulje je cenjenije i efikasnije. Način upotrebe: Oralno: Koristi se deset dana u toku jednog meseca i to: 3 x 2 kapi na dan. Ulje se pije posle obroka, razređeno u kafenoj kašičici jestivog ulja (suncokretovo, maslinovo, kokosovo, laneno…). Za decu stariju od 3 godine: Poželjno je da tretman traje 10-14 dana i to: 2-3 x 1 kap dnevno. Ulje se pije posle obroka, razredjeno u kafenoj kašičici jestivog ulja ili meda. Sadržaj dobro promešati, a zatim brzo progutati, bez zadržavanja u ustima. Posle toga se preporučuje čaša hladne vode. Inhalacijom: U pola litre ključale vode dodati 1 kap origano ulja i pažljivo udisati, zatvorenih očiju. Nije preporučljivo za decu mladju od 10 godina i osetljive osobe (astma, alergije). Preko kože: Razrediti 30-50 kapi origano ulja u 100ml jestivog ulja. Mazati promene na koži dva puta na dan. Upozorenja: Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti. Proizvod se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i deci mladjoj od navršene tri godine starosti, kao ni osobama preosetljivim na neki od sastojaka proizvoda. Proizvod ne treba da uzimaju osobe koje imaju: anemiju, poremećaj koagulacije, poremećaj akta gutanja, ozbiljnu hipertenziju, teško oštećenje jetre i bubrega kao i osobe koje uzimaju antikoagulantnu terapiju. Mogući neželjeni efekti proizvoda su: usporena reapsorpcija gvoždja iz creva, kratkotrajno i prolazno ubrzan puls i lupanje srca (kod osoba koje su osetljive na ljutu hranu), osećaj paljenja i žarenja u usnoj duplji i želucu, pojačano menstrualno krvarenje.

Prikaži sve...
880RSD
forward
forward
Detaljnije

U ovom zaštitnom znaku severnoindijske ishrane, meso je prekriveno mešavinom običnog jogurta i tandoori masale koja se stavlja pre termičke obrade. Meso se zatim peče na visokoj temperaturi.

Prikaži sve...
497RSD
forward
forward
Detaljnije

Može se razrediti sa vodom u odnosu 1:10. Tečni dim je izuzetno aromatičan, te se preporučuje da se koristi pažljivo, počev od manjih doza.

Prikaži sve...
4,200RSD
forward
forward
Detaljnije

Jedan je od pet začina koji čine popularnu kinesku mešavinu “Five spices”. Možete ga dodavati i u slatka jela i pića, posebno kompote. Savršeno se slaže uz cimet i vanilu.

Prikaži sve...
370RSD
forward
forward
Detaljnije

Himalajska so je najčistija i najzdravija so na zemlji, poreklom iz pra-mora čiji je nezagađeni ekološki sastav star više od 250 miliona godina. Uz savršenu kristalnu strukturu i sastav Himalajska so sadrži sve minerale i elemente u istoj srazmeri u kojoj se one nalaze u vašem telu i pomaže organizmu i nervnom sistemu da postigne savršeni prirodni balans. Koristi se vekovima i opisana je pod nazivom Kraljevska So.

Prikaži sve...
255RSD
forward
forward
Detaljnije

I crni i beli biber nastaju od istog zrna. Beli biber se dobija iz zrelog zrna crnog bibera, neposredno nakon berbe, kada se zrno natapa nedelju dana u vodi, pa se nakon natapanja ljuska odvaja od zrna te ostaje unutrašnje zrno bele boje, tj. beli biber. Beli biber je nešto blažeg ukusa od crnog i zelenog bibera. Nema tako intenzivan miris kao crni, pa ne menja ni aromu hrane. Zbog svoje boje u proizvodima od mesa ostaje neprimetan ali ipak doprinosi ukusu proizvoda.

Prikaži sve...
251RSD
forward
forward
Detaljnije

Raste kao poludivlji u kamenjarima i uz ivice njiva, u primorskim krajevima. Inače se zbog velike potražnje gaji, kao vrtlarska kultura, posebno je raširen u južnoj Evropi, prvenstveno u Italiji. Energetska vrednost 100 grama svežeg korena komorača iznosi 31 kcal / 130 kJ. Od toga 1,2% čine belančevine, 0,2 % masti i 7,3 % ugljeni hidrati. Sadrži 3,1 g dijetalnih vlakana, kao i još dvanaest važnih elemenata u tragovima i četrnaest aminokiselina u idealnom sastavu. Od minerala izvrstan je izvor kalijuma (414 mg), dobar je izvor mangana (0,2 mg, što čini 10 % RDA), a od vitamina izvrstan je izvor vitamina C (12 mg, što čini 20 % RDA). Upotrebljava se kao začin protiv nadimanja i kao blago sredstvo protiv kašlja, kod dece i za smetnje u varenju kod odojčadi. U povrtarstvu je posebno uzgojena vrsta koja ima zadebljale početke stabljike koji formiraju oblik sličan glavici luka odmah iznad zemlje. Ta sočna zadebljanja upotrebljavaju se kao povrće u ishrani, ili obrađeno termički ili u salati. Listovi se takođe upotreblljavaju kao začin, a u tradicionalnoj kuhinji se koristi uz ribu. Najbolje od komorača dobije se ako se posluži svež. Vrlo su zanimljive kombinacije komorača s povrćem i voćem u raznim mešanim i mešanim salatama.

Prikaži sve...
160RSD
forward
forward
Detaljnije

Korijander (lat. Coriandrum sativum) začinska biljka koja izgledom najviše podseća na peršun, ali je ukusom puno intenzivnija. U ponudi su zrno korijandera i mleveno zrno. Ne prodajemo u svežem obliku. Na Mediteranu, Bliskom istoku i u azijskim zemljama listovi i seme korijandera koriste se već hiljadama godina. Uglavnom se koristi za jela azijske i južnoameričke kuhinje, a pored prepoznatljive arome poseduje i mnogo lekovitih svojstvava. Semenke korijandera se takođe koriste kao začin, indijski kari je bez njih nezamisliv. Obavezno ih isprobajte jer pored toga što će vašim jelima dati sasvim novu dimenziju ukusa, obezbediće vam i mnoštvo nutrijenata neophodnih za normalan i zdrav rad organizma. Korijander je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, E i K , kao i gvožđa, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. Semenke korijandera sadrže nekoliko vitalnih isparljivih ulja i masnih kiselina koji im daju taj specifičan ukus, ali i lekovita svojstva. Semenke sadrže oko 1% etarskog ulja koje je nosilac lekovitosti biljke. Sadrži linalol, borneol, pinen, limonen i geraniol. Ako bolujete od srčanih, upalnih i autoimunih bolesti, to je razlog da vašu ishranu obogatite korijanderom. Prirodne materije cineol i linolna kiselina koje sadrži korijander, snažno smanjuju simptome artritisa i reume, a jedinjenje dodekanol deluje poput pravog prirodnog antibiotika. Pored toga, smanjuje otoke i podstiče eliminaciju viška tečnosti iz organizma. Kada se upotrebljava spolja, tinktura ili rastvor etarskog ulja korijandera, efikasno smanjuje reumatični bol, posebno u kombinaciji sa crnim biberom i ljutom paprikom. U Americi preprati od semena korijandera, posebno alkoholna tinktura, preporučuju se osobama koje su bile izložene delovanju teških metala. U Iranu ga koriste protiv nesanice i anksioznosti, a drevna indijska medicinska veština ajurveda preporučuje napitak od korijandera i njegovog rođaka iz porodice štitarica, kumina za čišćenje organizma, posebno urinarnih organa. Japanski naučnici otkrili su da korijander utiče na krvnu sliku i jača imuni sistem.

Prikaži sve...
100RSD
forward
forward
Detaljnije

Ovaj začin je u prahu. Sušeni kumin ima jedinstveno opor, pikantan, ali sladak ukus sa blago gorkom notom. Ukus kumina je sličan ukusu anisa, a takođe je i u srodstvu sa ovim začinom. Sušene semenke kumina se koriste kao začin. Kumin može da se kombinuje sa većinom začina, ali njegov ukus se posebno dobro slaže sa belim lukom, čili papričicama, začinskom paprikom, crnim lukom i maslinovim uljem. Trebalo bi da se koristi umereno jer ima veoma intenzivan ukus. Ceo kumin je malo blaži od mlevenog kumina. Danas, kumin se primarno vezuje za Indiju. I baš tako, kumin je osnovni sastojak u mnogim indijskim karijima i mešavinama začina, kao što je tika masala, a može da se nađe u popularnom piću lasi, nalik na jogurt. Kumin je takođe savršen za svinjetinu i piletinu, ribu i kobasice, kao i za jela od povrća i krompira.

Prikaži sve...
151RSD
forward
forward
Detaljnije

Kardamom je indijski začin koji se najviše koristi u kulinarstvu radi specifične arome, ali je i nutritivno jako bogat, pa ga u Indiji cene zbog svoje lekovitosti. Kardamom u prahu se koristi u svim kuhinjama sveta, naročito u indijskoj i arapskoj. Koristi se kako za pripremu slanih jela, tako i za spremanje raznih poslatica. Osim što ima specifičnu aromu, spada u nutritivno bogate namirnice. Sadrži niacin, pirodiksin, riboflavin, tiamin, vitamin A i C, natrijum, kalijum, kalcijum, gvožde, magnezijum, bakar, mangan, fosfor i cink.

Prikaži sve...
340RSD
forward
forward
Detaljnije

Stevia je prirodni zaslađivač dobijen iz lišća biljke stevie (Stevia Rebaudiana Bertoni). Ima 0 kcal, 0g ugljenih hidrata i šećera. 1g praha zamenjuje 300g belog šećera. Upotreba: Za zaslađivanje toplih i hladnih napitaka, kolača, torti, sosova. Čuvati na suvom i tamnom mestu. Nutritivna deklaracija na 100g Energetska vrednost 0 kJ (Kcal) Masti 0g - zasićene masne kiseline 0g Ugljeni hidrati 0g - šećeri 0g Proteini 0g Biljna vlakna 0,2g So 0g

Prikaži sve...
410RSD
forward
forward
Detaljnije

Kako je nastao? Većina starosedeoca na Tajlandu kaže da su kultni začin prvi napravili burmanski radnici u pilani. Radnici bi kupili sastojke za sos u lokalnoj prodavnici u lučkom gradu Sri Rača, u vlasništvu žene po imenu Thavat Viphisamakun. Prodavnica je na kraju sama počela da pravi sos, prodajući ga kupcima prodavnica i obližnjim restoranima sa morskim plodovima gde je stekao lokalnu popularnost. Uskoro su gradovi širom Tajlanda i Vijetnama koristili sos i njegove varijacije kao začin za svaki obrok. 1979 godine sriracha je ušao na američko tržište pomoću originalnog petao sosa od Davida Trana. Sriračin karakterističan ukus i blaga toplota izdvajali su ga od drugih ljutih sosova u to vreme, omogućavajući mu da brzo formira sopstvenu nišu u SAD. 2010. godine, sos je proglašen za sastojak godine Danas je sriracha sos globalna kulinarska ikona. Može se naći u restoranima, super prodavnicama i kuhinjskim ormarićima širom zemlje, začinjavajući gotovo sve na stolu za večeru.

Prikaži sve...
790RSD
forward
forward
Detaljnije

Harisa pasta je tradicionalan proizvod iz južne mediteranske kuhinje. Napravljena je od fino mlevenih paprika i luka, koje se kombinuju sa uljem i drugim začinima kako bi se stvorio jedinstven začinjeni ukus. Vrlo je versitalna i može se koristiti kao začin za brojna jela, uključjući povrće, meso, ribu i špagete. Pasta se može koristiti u suvoj ili tečnoj formi, a njena jačina može se prilagoditi u skladu sa željama korisnika. Ona je idealna za one koji vole jake, začinjene ukuse. Tradicionalno se koristi u kebabima, čorbama, supama, gulašima, salatama… Harisa pasta je izvor nekih nutritivnih sastojaka kao što su vitamin C (u paprici), koji pomaže u jačanju imunog sistema. Luk koji se koristi u harisi takođe je veoma zdrav zbog izvora alicina, sastojka koji ima antibaterijska i antivirusna svojstva, što može pomoći pri prevenciji nekih bolesti. Međutim, harisa pasta može sadržati visoke nivoe soli i ulja, zato se preporučuje da se koristi umereno kako bi se izbegao prekomerni unos soli i nezdravih masti u organizam. Ukupna kalorijska vrednost ove namirnice može varirati, zato se preporučuje da se pažljivo prati količina korišćene paste kao bi se održao zdrav i izbalansiran obrok. Makronutrijenti harisa paste mogu da variraj u zavinosti od sastojaka koji se koriste u njegovoj proizvodnji. Međutim, prosečno, 100g harisa paste sadrži: 10-15g ugljenih hidrata; 10-15g masti i oko 2-3 grama proteina.

Prikaži sve...
240RSD
forward
forward
Detaljnije

Jedan od najpopularnijih začina u Japanu se zove "Ponzu", koji je u stvari kombinacija soja sosa sa citrusnim voćem. Kikkoman Ponzu Lemon je zasnovan na našem čuvenom prirodno kuvanom sojinom sosu sa malo limuna. Ističe se po svom savršeno izbalansiranom profilu ukusa slanog, slatkog i kiselog. Kikkoman Ponzu limun je idealan začin za sve vrste jela, jer njegov pikantan ukus svakom jelu daje živu notu i svežinu. Upotreba: Jednostavno prskajte čisti Ponzu sos na meso sa roštilja za eksploziju svežeg ukusa! Fini ukus takođe poboljšava prženu piletinu ili sotirani riblji file. Ovaj Kikkoman sos je pogodan za vegane. Kikkoman Ponzu limun se može pomešati sa uljem da bi se napravio ukusni azijski vinaigret. Kombinujte 5 kašika ulja i 120 ml sosa sa biberom i svežim začinskim biljem – i preliv je spreman za posluživanje. Priča o... Kikkoman Corporation je japanski proizvođač hrane. Njegovi glavni proizvodi i usluge uključuju soja sos, začine i arome za hranu, mirin, shochu i sake, sokove i druga pića, farmaceutske proizvode i usluge upravljanja restoranima. Kikkoman ima proizvodne pogone i kancelarije u Japanu, SAD, Holandiji, Singapuru, Tajvanu, Kini i Kanadi. Najpopularniji je brend soja sosa u Japanu i Sjedinjenim Državama. Soja sos u zapadnom japanskom stilu, nazvan šoju, dobro je poznat začin više od 300 godina. Kikkoman je najveća kompanija za proizvodnju šojua na svetu i „najodgovornija za uvođenje šojua na Zapad“. Kikkoman soja sos je prirodno kuvan. Nakon dužeg namakanja u vodi, soja se pari na visokoj temperaturi pre nego što se pomeša sa zdrobljenom pečenom pšenicom. Dodaje se so, koja deluje kao antibakterijski agens i konzervans. Zatim se u smešu dodaje rod gljive Aspergillus i ostavi tri dana da bi se stvorio šoju koji, osnova za soja sos. Ova baza se zatim prebacuje u rezervoar i meša sa fiziološkim rastvorom, što stvara kašu poznatu kao moromi. Sledi nekoliko meseci starenja, kada se odvijaju različiti organski procesi uključujući mlečnu kiselinu, alkoholnu i organsku fermentaciju da bi se stvorili jedinstveni ukusi. Moromi se zatim mehanički pritiska kroz slojeve tkanine oko deset sati da bi se izvukao sirovi proizvod. U poslednjem delu procesa, sirovi soja sos se ostavlja da se odvoji 3-4 dana, a zatim se pasterizuje pomoću pare, što takođe zaustavlja bilo kakvu enzimsku aktivnost. Finalni proizvod je tada spreman za pregled i flaširanje. Kikkoman ima prepoznatljivu bocu za svoj soja sos, koju je dizajnirao Kenji Ekuan 1961.

Prikaži sve...
615RSD
forward
forward
Detaljnije

Taan, puter od pečenog mlevenog integralnog susama, odličan je biljni izvor kalcijuma. Semenke susama su bogate proteinima, kalcijumom, gvožđem, fosforom, i vitaminima B grupe. Sadrže sve aminokiseline, od kojih najviše metionina, snažnog antioksidansa, vrlo važnog za funkcionisanje jetre. Taan je prijatnog, specifičnog ukusa. Može se uzimati samostalno ili mešati sa medom ili malteksom. Kao takav predstavlja izvanrednu dijetalnu poslasticu.

Prikaži sve...
665RSD
forward
forward
Detaljnije

Kuzu je biljka iz porodice mahunarki koja raste divlje u planinama i poljima Japana. Beli skrob dobijen iz korena kuzua u Japanu se od davnina ceni kao hrana, ali i lek: kuzu delotvorno jača organizma kod prehlada, neuralgija i reume jer ublažava upalu i snižava temperaturu. Kuzu sadrži veliku količinu izoflavona koji opuštaju mišiće i krvne žile, a posebno je delotvoran za regulaciju probave, a podržava i pravilan rad želuca i creva. Lekovita svojstva: Kuzu hladi i umiruje stomak i creva, preporučuje se u slučaju problema sa varenjem, slabog varenja, bolova u stomaku, kao i u slučaju dijareje. Ukoliko se redovno uzima kuzu će ojačati slab digestivni trakt i smanjiti simptome kao što su gasovi ili česta stolica. Tradicionalna kineska medicina preporučuje kuzu i u slučaju visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola, a i kao prevencija pojave krvnih ugrušaka i srčanih problema. Napici od kuzu praha mogu otkloniti i dugotrajne migrene. Napici od kuzu preporučuju se u ranoj fazi prehlada, kada nos jako curi. U Kini, napici od kuzua tradicionalno se koriste i kao lek protiv mamurluka. Moderna medicina potvrdila je pozitivno delovanje kuzu napitaka kao pomoćnog sredstva u lečenju alkoholizma, zato što ovaj napitak smanjuje želju za alkoholom i obnavlja organe oštećene dugotrajnim konzumiranjem alkoholnih napitaka. Ovaj proizvod nosi oznaku garantovano biološki uzgoj. Način upotrebe: Kuzu napitak treba konzumirati ujutro, na prazan stomak. 1 kašičica kuzua razredi se u velikoj kašici hladne vode a zatim se dolije vode u 2dl vode i kuva se 5 minuta na laganoj vatri uz stalno mešanje. Kod gripa, prehlada i konstipacije preporučuje se kuvanje kuzua s malom količinom umeboši šljive i nekoliko kapi šoju sosa Upotrebljava se i za zgušnjavanje variva, umaka, preliva kao i za pripremanje toplog napitka.

Prikaži sve...
575RSD
forward
forward
Detaljnije
Nazad
Sačuvaj